Krimp in Oost-Groningen

Get Microsoft Silverlight

Nieuwsuitzending over krimp.

Elk ambitieus project kan door tegenstanders eenvoudig in de kiem gesmoord worden door eens langs de neus weg te vragen: ‘Maar, heeft u wel rekening gehouden met de Krimp?’ Elsevier en Radio 1 pakten al flink uit met hun reportages over Krimp in Groningen en op 3 november ruimde het 8 uur journaal maar liefst 2:20 in om om de Krimp in Oost-Groningen te belichten. (zie video) ‘Daar word je toch bang van?’ zei mijn buurvrouw vanmorgen. Ze heeft een punt. Op het moment ligt de nadruk enorm op de bedreigingen, ik zoek liever naar de kansen. De kwaliteit van leven in Groningen is geweldig. Ruimte, een prachtige omgeving en betrokken mensen. Er ligt een adequate infrastructuur en goede relaties met het Duitse achterland. Werkgevers roemen de loyaliteit en arbeidsethiek van Groninger werknemers. Ook economisch is het niet alleen kommer en kwel. Rond Appingedam en Delfzijl is het een drukte van belang. Als je dat afzet tegen de bedreigingen die de Randstad kent, met peperdure huizen en dichtslibbende wegen. De belangrijkste uitdaging voor Groningen ligt in het op peil houden van de leefbaarheid. En daar ligt een schone taak voor de inwoners zelf. Zij zullen moeten accepteren dat sommige winkels verdwijnen en dat woonwijken plaats maken voor kleinschalige, open bebouwing. Maar veel belangrijker: door actief te blijven leven in het eigen dorp, blijft een dorp leefbaar. Door de boodschappen in de winkels te doen die er nog zijn, in plaats van omrijden naar een grotere en goedkopere supermarkt. Door lid te worden van de verenigingen die er nog zijn. Eigenlijk door gewoon een dorpsbewoner te zijn. In de komende tijd zullen we hier in Groningen de kansen moeten herkennen en dan gezamenlijk de schouders eronder zetten, of op z’n Grunnegs: Kop d’r veur!]]>